Have a cup of Tea Netherlands!

SalTEA Rubs

Rub & Roll!

De veelzijdigheid van Rubs!

De naam Rubs komt van het Engelse ‘to rub it in’, iets inwrijven.
Je strooit de kruiden over het vlees en wrijft het met je handen in.

Tea Netherlands ontwikkelde unieke rubs mét thee!

Iedere rub heeft zijn eigen soort thee, die zijn eigen smaken toevoegt aan je stuk vlees, vis, gevogelte of groenten!

Hieronder tref je alles wat wil weten over rubs en de unieke mélanges die wij ontwikkeld hebben.
Wel goed om te weten: overal waar ‘vlees’ staat, kan je ook vis, gevogelte of groenten lezen.

 

Waar kan ik die leuke rubs kopen?

Rubs en hun ingredienten

Ieder ingrediënt van een rub heeft zijn eigen functie.
De kruiden en specerijen geven een extra smaak, of halen de smaak van het product omhoog.

Vaak wordt aan aan melange suiker toegevoegd. Niet alleen voor de smaak, wij zijn nou eenmaal dol op zoet, maar ook voor de kleur en voor het gewilde krokante laagje.

De Rubs van Tea Netherlands zijn zonder suiker! 

Omdat wij houden van pure smaken en ingrediënten, hebben wij rubs ontwikkeld zonder suiker. Een ander voordeel van het weg laten van de suiker is, dat je onze rubs ook op BBQ met hoge temperaturen kan gebruiken. Want suiker verbrand bij ongeveer 180*c. En niemand houdt van een verbrande smaak! Bovendien is minder suiker wel zo goed voor de lijn!

Het zout in de rubs is niet alleen een natuurlijke smaakversterker. 
Na het inwrijven van het vlees met de rub, zal  het zout in eerste instantie vocht aan het vlees onttrekken. Dit is heel goed te zien: De dry rub laag op het vlees wordt na enkele minuten vochtig. In dit vocht zullen de ingrediënten van de rub oplossen en het lijkt dan net of er een natte marinade op het vlees ligt.  Maar na een half uur, 3 kwartier wordt het onttrokken vocht weer door het vlees geabsorbeerd en neemt het vocht het zout mee het vlees in. De kruiden en specerijen blijven op het vlees achter.

Het is dus belangrijk om na het gebruik van de rubs of direct te gaan bakken of grillen of alles minstens 2 uur in de marinade te laten zitten zodat het vlees weer het verloren vocht kan opnemen. 

Aan de slag met rubs

1. Kies altijd voor het mooiste, liefst biologische vlees dat je kan vinden.

2. Zorg dat je stuk vlees gelijk matig van vorm en schoon is. Dus verwijder loshangende stukjes vlees en vet van je te grillen stuk vlees.

3. Was bloedresten, mogelijke botsplinters van het vlees en dep het droog met keukenpapier.

4. Strooi de rub op het vlees en let er op dat je de rub gelijkmatig verdeeld over alle kanten van het vlees.
Onze rubs zijn wat grover van structuur. Heb je liever een wat fijnere melange? Maal dan de rubs in een koffiemolen of met een vijzel fijn.

-> je kan de kruiden direct op het vlees strooien, maar experimenteer ook eens door het vlees eerst in te smeren met olijfolie, mosterd of worchestersauce. Wees niet bang dat de mosterd of de worcherstersauce te veel gaan overheersen, want dat valt reuze mee.

5. Wrijf de kruiden goed in het vlees.

6. Wikkel het vlees in keukenfolie of doe het in een ziplockzak zodat de rub goed op het vlees blijft zitten.

7. Laat de rub 3 kwartier tot 2 uur intrekken. Reken bij grotere stukken vlees langer.

8. Tip van de BBQ prof: maak een dipsausje voor tijdens het grillen! Het mopsausje breng je tijdens het grillen met een kwastje aan op het vlees om vocht toe te brengen en uitdroging te voorkomen. Het basis recept van een mopsausje is 1 deel water, 1 deel ketchup en 1/2 deel dry rub mix. Goed mengen!

9. Genieten!

Tips & Tricks

  • Werk altijd met schone, droge handen!
  • Heb je een mager of dun stuk stuk vlees? Wees dan terughoudend met de hoeveelheid rub die gebruikt. Een rub onttrekt enigszins vocht en bij een mager of dun stuk vlees loop je de kans dat het vlees uitdroogt op de BBQ.
  • Laat dunne of magere stukken vlees niet te lang marineren. 3 kwartier tot een uur is voldoende. Alleen grote stukken vlees mogen langer.
  • Wees terughoudend met de hoeveelheid rub. De rub moet smaak toevoegen, niet overheersen.
  • Gooi rub die tijdens het bestrooien van je vlees valt weg! Dit om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Gaat er kip met een velletje op BBQ? Werk dan de rub zoveel mogelijk onder het vel.
  • Neem de tijd! Wanneer je een dry rub net aanbrengt voor het bakken, dan zal de dry rub op het vlees snel verbranden.

SalTEA Rubs