Have a cup of Tea Netherlands!

Weet jij waar thee vandaan komt?

Zwarte thee, groene thee, witte thee… Wat jouw favoriet ook is, bijna alle theesoorten worden gemaakt van de blaadjes van de theeplant, Camellia Sinensis.

Het waren de Chinezen die duizenden jaren geleden begonnen met het verbouwen en drinken van thee.

Maar wat zij kunnen, kun jij nu ook! Met de theeplant van ‘Tea Netherlands & Tea by Me’ kweek en maak je met wat liefde en aandacht jouw eigen thee!

Hoe verzorg ik mijn plant?

Standplaats
Buiten, lichte zonnige plek tot half schaduw.
Binnen zet je plant best niet boven een verwarming of naast de kachel. Een (van nature) lichte plek is fijn.

Vocht
Buiten in de volle grond alleen na hete zomerse dagen na zonsondergang nevelen en water geven.
Buiten in pot, in de zomer 2x per week. In de winter 2x per maand mits het niet vriest.
Binnen geef je de plant 2x per week een beetje water.

In een serre of oranjerie na een hete zomerdag nevelen en de ruimte ’s nachts luchten. 2x per week een beetje water.
In de winter 1x per week een beetje water en regelmatig frisse lucht erbij laten.

De Camellia Sinensis heeft een hekel aan “natte voeten”. Waak er voor dat er bijvoorbeeld geen water blijft staan in de overpot. Zorg voor goede afwatering in kuipen en potten. Werk vette grond goed door.

Snoeien
Je plant heeft ‘hout’ en ‘groen’. Hout is het bruine houtige gedeelte onderaan de plant.

Groen is het gedeelte dat ook letterlijk groen is en op het houtige gedeelte groeit.

Wil je een brede volle plant waarop veel schotjes groeien dan snoei je op het groene gedeelte van de plant. Knip een takje net boven de aanzet van een nieuwe tak op het groene gedeelte weg.

Wanneer je je plant niet snoeit zal die alleen in de hoogte groeien en niet meer nieuwe schotjes aanmaken dan er al op staan.

De plant kan makkelijk 2 meter hoog worden en is daarmee dan ook een heel geschikte haagplant.

Hoe maak je groene thee?

Voor groene thee pluk je de nieuwe jonge blaadjes die in het voorjaar verschijnen.
Deze jonge blaadjes zitten aan een licht takje terwijl die van het jaar ervoor aan een bruin takje zitten.

1. Verflensen
Op een koele en droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze buiten of binnen. Laat 20 uur drogen zodat 60% van het vocht verdampt. De blaadjes worden zo zacht en slap.

2. Stomen
Gebruik een metalen of bamboe stoommandje en plaats deze in een pan waar 1cm water in staat. Doe de deksel erop en breng aan de kook. Zodra het water kookt haal je de deksel eraf en leg je de theeblaadjes in het stoommandje. Doe de deksel er weer op en laat ze zo’n 1 à 2 minuten stomen tot ze een mooie olijfgroene kleur hebben gekregen. Haal de pan van het vuur en spoel de blaadjes meteen af met koud water.

3. Rollen
Rol de blaadjes tussen je handen.Hierdoor komt er sap vrij die in aanraking met natuurlijke chemicaliën zorgt dat de bladeren smaak afgeven.

4. Oxidatie
Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 3 uur oxideren op kamertemperatuur (zo rond de 24°C). De blaadjes krijgen nu een bruine kleur.

5. Drogen
Plaats de theeblaadjes in een voorverwarmde oven van tussen de 100°C en 110°C. Schud ze na 5 minuten voorzichtig om en na ongeveer 12 minuten zouden ze helemaal droog en knisperend moeten zijn. Tijd om van een kop groene thee te gaan genieten!

Hoe maak je zwarte thee?

Pluk voor zwarte thee de bovenste twee blaadjes en de knop. Pluk zeker niet te veel, vooral niet als je theeplant nog erg klein is.

1. Verflensen
Op een koele en droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze of buiten of binnen. Laat ze zo’n 20 uur verwelken zodat ze 60% van hun vocht verliezen. De blaadjes moeten zacht en slap worden.

2. Rollen
Je kunt de blaadjes nu tussen je handen rollen. Hierdoor scheuren de cellen van de blaadjes en komt er sap vrij die in aanraking komt met natuurlijke chemicaliën. In reactie hierop kleuren de bladeren bruin.

3. Oxidatie
Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 3 uur oxideren op kamertemperatuur (zo rond de 24°C). De blaadjes krijgen nu een bruine kleur.

4. Drogen
Na het oxidatieproces moeten de blaadjes nog gedroogd worden. Plaats ze in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen. De blaadjes zijn klaar als ze knisperen en helemaal droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van je zelfgemaakte zwarte thee.

Hoe maak je oolong thee?

Pluk voor Oolong thee de bovenste twee blaadjes en de knop. Pluk zeker niet te veel, vooral niet als je theeplant nog erg klein is.

1. Verflensen
Op een droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze of buiten of binnen. Laat ze zo’n 20 uur verwelken zodat ze 60% van hun vocht verliezen. De blaadjes moeten zacht en slap worden. Schud de blaadjes regelmatig op.

2. Drogen
Plaats de blaadjes op een bakblik in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen.

3. Rollen
Je laat de blaadjes niet afkoelen en gaat ze nu tussen je handen rollen. Hierdoor scheuren de cellen van de blaadjes en komt er sap vrij die in aanraking komt met natuurlijke chemicaliën. In reactie hierop kleuren de bladeren bruin.

4. Oxidatie
Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 1 uur oxideren op kamertemperatuur (zo rond de 24°C).

5. Rollen
Herhaal het rol proces voor een tweede keer nadat deze zijn geoxideerd op kamertemperatuur.

6. Oxidatie
Laat de bladeren nog 30 minuten oxideren bij kamertemperatuur.

7. Drogen
Na het oxidatieproces moeten de blaadjes nog op een hogere temperatuur gedroogd worden. Plaats ze in een voorverwarmde oven (130°C tot 135°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen. De blaadjes zijn klaar als ze knisperen en helemaal droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van je zelfgemaakte Oolong thee.